Licentie benodigd

Voor het uitvoeren van alle oefeningen dient u een gebruikerslicentie voor de AudioFitness App te hebben. Second Opinion verstrekt u deze licentie en zal u helpen met het opstarten en begeleiden van de training. Van ons krijgt u de juiste instructies met handleiding.

Oefenen met App

Hieronder ziet u een beschrijving van een 8-tal oefeningen die met de AudioFitness App kunnen worden gedaan. Dagelijkse training van ongeveer 20 minuten heeft het beste effect. De voortgang van uw trainingen is ook in de AudioFitness App zichtbaar.

Auditieve ordening
U hoort wisselend geluiden op linker- en rechteroor. Het oefenen van deze vaardigheid is belangrijk voor de verwerking van klanken, lettergrepen en woorden. Het draagt wezenlijk bij tot makkelijker horen en spraakverstaan.

Richting
Deze oefening traint het lokaliseren van geluiden. Wordt een geluid voornamelijk links of rechts gehoord? Van belang voor het kunnen scheiden van spraak en rumoer uit verschillende richtingen.

Toonhoogte
Bij spreken en bij verstaan is het kunnen onderscheiden van toonhoogte erg belangrijk. Vooral voor de klemtoon en het herkennen van klinkers. Deze oefening traint het onderscheiden van kleine verschillen in toonhoogte tussen links en rechts.

Metronoom
De oefening is bedoeld om waargenomen geluiden razendsnel te verwerken en om te zetten in beweging. Een oefening in oor-hand-coördinatie (‘meetrommelen’), waarbij het samenspel tussen de rechter en linker hersenhelften wordt getraind.

Toonvolgorde
Bij deze vaardigheid is het van belang om klanken van andere klanken te kunnen discrimineren. Voor elke klank bestaat in het brein een eigen prototype (sjabloon). Wanneer korte klanken weinig van elkaar verschillen, kunnen ze alleen bij juiste herkenning begrepen worden.

Reactie
Hiermee wordt de auditieve verwerkingssnelheid getraind. Eerst moet een keuze gemaakt worden (welke geluid komt het eerst) en dan daarop zo snel mogelijk reageren. In veel alledaagse situaties wordt een onmiddellijke reactie gevraagd, die met deze oefening wordt getraind.

Duur
Hoe preciezer een klanksjabloon herkend wordt, des te beter kunnen klanken onderscheiden worden. Vergelijkbaar met herkenning van toonvolgorde richt deze oefening zich op toonduur. Daarbij moet de kortste of langste van 3 geluiden worden geindentificeerd.

Stilte (gat)
Welke ruisstoot had een stilte in het midden? de 1e-2e of de 3e? Belangrijk voor de herkenning van stiltegebieden tussen woorden en in spraak in het algemeen.

Locaties:

 

Harderwijk

Daltonstraat 17
People@places
3846 BX Harderwijk
Tel: 0341 - 76 81 76
harderwijk@soh2.nl

 

Badhoevedorp

Sloterweg 303, Kamer 140
Atrium Business Centers
1171 VC Badhoevedorp
Tel: 0341 -76 81 76
badhoevedorp@soh2.nl

Ervaringen: