Ringleiding voor hoortoestellen

Wat is een ringleiding en hoe werkt het? In dit artikel leest u er meer over.

Ringleiding bestaat al heel lang

Een hoortoestel kan een speciale ringleidingstand hebben. Het hoortoestel is dan voorzien van een klein elektro spoeltje dat magnetisch signaal uit uw omgeving oppikt en weergeeft als geluid in uw hoortoestel. Het is een zeer lang bestaand en beproefd systeem wat al meer dan 50 jaar bestaat.

Ringleidingen werden vooral in kerken en theaters gebruikt. Maar ook bij uitvaartentrums en crematoria. Ook sommige loketten gebruiken een ringleiding om de spreker voor de hoortoestelgebruiker duidelijker te maken.

Ringleiding versterker 2

Voorbeelden van twee ringleidingversterkers voor huiskamergebruik

Hoe werkt een ringleiding

Een spreker spreekt in een microfoon. Deze microfoon zit aangesloten op een versterker. Op de versterker zit een lus aangesloten, deze lus ligt door de ruimte heen (kerk, theater of zaal). Doordat het microfoonsignaal versterkt wordt en wordt uitgestuurd door de lus, ontstaat er een magnetisch veld binnen de lus.

Het hoortoestel kan voorzien zijn van een T-Stand. Er zit dan een luisterpoeltje in het hoortoestel. Deze luisterspoel vangt het magnetische signaal op en geeft het via het hoortoestel weer door aan de hoortoestelgebruiker.

Principewerking van een ringleiding

Zeer lang bestaand draadloos systeem

Een ringleiding kan prima werken, hoortoestellen kunnen naast het ringleiding signaal (de T-stand) ook hun microfoonsignaal (M-stand) nog aan hebben waardoor er een combinatie ontstaat (een MT-stand). Naast alle moderne draadloze communicatie mogelijkheden met bluetooth en meer is een ringleiding dus ook een draadloos systeem. Maar wel een beetje ouderwets.

Eigenschappen van ringleiding

De ontvangst van het magnetisch signaal in de zaal gaat het beste als  het hoortoestel rechtop achter het oor gedragen wordt. Dus sterk naar voren buigen, of achterover liggend, kan de ontvangststerkte nadelig beïnvloeden. Ook is het magnetisch signaal in een zaal niet overal even sterk. Het verdient dus aanbeveling om even te kijken waar de ontvangst het beste is.

Om te herkennen in welke ruimte een ringleiding aanwezig is wordt een afbeelding gebruikt.

Symbool "Ringleiding aanwezig

Het symbool “Ringleiding aanwezig”