Gehoorapparaat piept

U kent het misschien wel, een gehoorapparaat piept! Niet zo’n leuk verschijnsel en voor de hoortoestelgebruiker zelf ook soms wel wat beschamend. Zeker als hij/zij er in het geheel geen erg in heeft, want dat kan zomaar gebeuren.
Bijvoorbeeld als iemand de hoge tonen slecht kan horen, dan kan de fluittoon die het hoortoestel produceert onopgemerkt blijven!

Weglekkend geluid veroorzaakt piepend geluid

Als het versterkte geluid van een hoortoestel door slechte pasvorm van het oorstukje of dome uit het oor weglekt, dan komt dit ontsnapte geluid bij de microfoon van het hoortoestel. De microfoon pikt dit geluid op en dat geluid gaat opnieuw het versterkingscircuit in. Door een herhaling van dit patroon zal een steeds sterker wordend signaal ervoor zorgen dat het gehoorapparaat piept.

Fluiten van het hoortoestel wordt onderdrukt door hoortoesteltechniek

Als een gehoorapparaat piept wordt dit soms wel onderdrukt door een “feedback manager” die in het apparaat zit ingebouwd.

Dat neemt dan niet weg dat het toch nog even kort te horen is. Zodra een feedback manager merkt dat het gehoorapparaat piept zal het piepgeluid onderdrukt worden.

Minder horen door anti-feedback systeem

Kanttekening hierbij is dat de cliënt hierdoor in het frequentiegebied waar de piep zit mogelijk ook minder zal horen! Dus is het voorkomen van piepende gehoorapparaten is belangrijk. Ons advies is: neem geen genoegen met een piepend hoortoestel maar doe er wat aan en laat het nakijken.

Technieken worden wel steeds beter, door de digitale geluidsbewerkingstechnieken komen  fluitende gehoorapparaten minder voor dan vroeger, maar toch is het verschijnsel niet volledig uitgebannen. Vooral als een “oorstukje” (lees een oorstukje of een dome) wordt gebruikt wat niet past bij het gehoorverlies of het oor, dan kan het voorkomen dat een gehoorapparaat piept.

(Hoortoesteltechnieken worden steeds beter in het onderdrukken en het in de gaten houden van feedback) (Afbeelding: Starkey hoortoestellen)