Oorstukje zit niet goed

Een bekende klacht is: “Het oorstukje zit niet goed”. Terwijl dit zo belangrijk is. Niet alleen om het hoortoestel vast te houden en het geluid door te geven, maar ook is het oorstukje zeer bepalend in de kwaliteit van het geluid en het draagcomfort. 

Te strak, of juist te los

Als een oorstukje niet goed zit dient hier uiteraard iets aan te worden gedaan. Het kan zijn dat het bijgewerkt moet worden om een drukplekje te verhelpen. Het kan ook zijn, dat het oorstukje gewoon niet goed past, te strak of juist te los zit in het oor. Meestal moet er dan een nieuw oorstukje gemaakt worden. 

Afdruk van het oor

Als een oorstukje niet goed zit begint dat eigenlijk al met het maken van een oorafdruk. Want als deze afdruk (maatopname) niet goed gemaakt wordt, dan is het oorstukje wat hiervan gemaakt wordt, natuurlijk ook niet goed.

Voordat een oorafdruk gemaakt wordt, zal de audicien het oor inspecteren om vervolgens een earpad in het oor plaatsen. Dit is een watje en zorgt ervoor dat het afdruk materiaal niet diep het oor in gaat.

(Afdrukpad, deze wordt in de gehoorgang geplaatst. Deze is ter bescherming van het trommelvlies en vormt een goed eindpunt van de oorafdruk)

Juiste materiaal

Het kiezen van het juiste materiaal bepaalt mede de kwaliteit van het oorstukje.

Second Opinion is u graag behulpzaam met het maken van de juiste keuzes en het laten vervaardigen van perfect passende oorstukjes.

Oorafdrukken maken is precisiewerk

Dit kan bijvoorbeeld al zitten in het soort afdrukmateriaal wat gebruikt wordt. De keuze van het materiaal wordt gemaakt op basis van het gehoorverlies en het oor waarin het moet worden gedragen. Om maar even verschillen van toepassing van afdrukmateriaal aan te geven, er zijn verschillende afdrukmaterialen voor:

  • Baby’s
  • Jonge kinderen
  • Volwassenen
  • Ouderen
  • Grotere gehoorverliezen
  • Kleine gehoorverliezen

(een perfect gemaakte oorafdruk is de basis voor een goed passend oorstukje)

Optimaliseren van uw hoortoestel met een oorstukje

We maken oorstukjes vaak op maat om tot een zo goed mogelijke hoortoestelaanpassing te komen. Hoe het hoortoestel verbinding maakt met het oor (via een oorstukje of een dome) is in grote mate bepalend voor het resultaat wat met de hoortoestellen kan worden behaald.

Voor het verbeteren van bestaande hoortoestellen? Door gebruik te maken van een perfect passend oorstukje kan het met het optimaliseren een grote verbetering worden behaald.