Wennen aan hoortoestellen

Aan hoortoestellen moet u wennen. Of het nu uw eerste hoortoestellen zijn, of u vervangt een set hoortoestellen, u zult tijd nodig hebben om aan de eigenschappen en de versterking van nieuwe toestellen te wennen.

Verwerking van auditieve prikkels

Een hoortoestel grijpt direct in op hoe u alle geluiden om u heen zal opvangen. U gaat, als het goed is, veel meer geluiden horen. Deze geluiden moet u verwerken, deze moeten als het ware “een plekje krijgen”. Het auditief verwerken van deze prikkels is iets wat in het begin dus nieuw is, maar na verloop van tijd gaat het steeds vertrouwder worden.
Dus eerst kijkt u ervan op dat u iets waarneemt, bijvoorbeeld het piepen van een deur, maar na een tijdje kijkt u er niet meer van op. Dit geluid maakt de deur nu eenmaal. U bent er weer aan gewend geraakt.

Voorbeelden van beter horen en verstaan

Een piepende deur is zo maar een voorbeeld, zo zijn er veel geluiden die met hoortoestellen anders klinken. Spraak gaat misschien wat scherper, maar wel duidelijker klinken. Muziek krijgt meer dimensies en u gaat bepaalde instrumenten misschien weer herontdekken. Vertrouwde geluiden in huis, een koelkast of keukengeluiden gaan anders klinken. De kinderen of de kleinkinderen gaat u beter verstaan. Maar ook buiten op straat, met het verkeer, of bij een wandeling in de natuur.

Alle geluiden hebben zonder hoortoestellen een bepaalde intensiteit, toonhoogte. Dit staat als het ware opgeslagen in uw geheugen. Nu met hoortoestellen gaan al deze geluiden veranderen en zullen opnieuw moeten worden opgeslagen in uw geheugen. Dit kost enige tijd. Hoeveel tijd is van persoon tot persoon verschillend. Dit kan enkele weken tot enkele maanden zijn. Phonak schrijft diverse tips en situatie’s die kunnen voorkomen bij het wennen aan hoortoestellen.

Wennen aan hoortoestellen

Ook is het wennen aan uw eigen stemgeluid.

Behalve dat het hoortoestel ervoor zorgt dat bepaalde frequenties beter worden gehoord, is er met betrekking tot uw eigen stem nog iets wat een rol speelt als verandering. Door het gebruik van een hoortoestel plaatst u “iets” in het oor. Dat “iets” kan zijn; een oorstukje (op maat gemaakt), of er wordt bij u gebruik gemaakt van een dome (rubber opzetstukje in de volksmond ook wel een parapluutje genoemd). Doordat er “iets” in het oor geplaatst wordt, veranderd de akoestiek van de gehoorgang. Eigen stemgeluiden zijn over het algemeen intens aanwezig in de gehoorgang en door hier dus een oorstukje of een dome in aan te brengen, veranderd de akoestiek vaak behoorlijk. De eigenstem is vaak wel iets wat echt even moet wennen.De mate van afsluiting

De mate van afsluiting is hierbij bepalend. Bij hele lichte gehoorverliezen is afsluiten niet gewenst. Sterker nog, het kan vaak geheel open blijven door een open dome te gaan gebruiken. Hoe groter het gehoorverlies, hoe groter ook de mate van afsluiting nodig zal zijn.

domes voor hoortoestellen

(Voorbeelden van domes geheel open en de meer sluitende soorten domes zoals de powerdome)