Tinnitus

Tinnitus is het waarnemen van geluiden (gebrom, gepiep, sissen of fluiten) die er in werkelijkheid niet zijn. Alleen u hoort deze geluiden. Het is een bekend fenomeen wat heel veel voorkomt. Het is niet leeftijdsgebonden, ook jongere mensen kunnen problemen krijgen met het horen van ruis of pieptonen.

Objectief of subjectief

Objectief is door een KNO-arts te lokaliseren. Kan bijvoorbeeld een bloedvat zijn wat een pulserende ruis maakt. Maar het kan ook in spieren of gewrichten zitten, of mondheelkundige oorzaken hebben.

Subjectief is voor anderen niet waarneembaar en heeft dan een minder concrete oorzaak. Doordat het niet door anderen waarneembaar is, en er dus eigenlijk niet is, wordt het ook wel eens een “fantoomgeluid genoemd.”

Er zijn ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland met een zekere mate van tinnitus.

Oorzaken

Oorzaken zijn bijvoorbeeld gehoorverlies, otosclerose, ontstekingen in het oor, infecties in het oor, Ziekte van Ménière of geneesmiddelen. Maar er kunnen ook oorzaken zijn van schade die is ontstaan door grote mate van lawaai blootstelling. Op de pagina’s van tinnitusresearch.net is ook patienteninformatie beschikbaar. De pagina’s zijn wel in het Engels. Toegankelijker zijn de pagina’s van Hoorzaken.nl en in het Nederlands.

Schade aan het gehoororgaan

Als het gehoororgaan schade heeft opgelopen, bijvoorbeeld door lawaai, dan kan het zijn dat er tinnitus geluiden hoorbaar worden. Soms tijdelijk, het is dan bijvoorbeeld de volgende dag weer weg. Maar soms ook blijvend. Men heeft hier zelf geen invloed op. Wel is bekend dat door stress, of er heel erg mee bezig zijn, dat het soms erger wordt (het wordt dan extra benadrukt).

Oorzaken van het oorsuizen zijn dus erg variërend. Van te lange blootstelling aan lawaai, zeer sterk pulsgeluid (bijvoorbeeld vuurwerk), te veel blootstelling aan veel te luide muziek (bijvoorbeeld een dance-event). Ook bepaalde medicatie kan een oorzaak zijn. Soms kan het er zijn zonder dat er direct een aanwijsbare oorzaak is. Het komt in ieder geval zeer vaak voor in vele verschillende verschijningsvormen. Tinnitus kan voorkomen bij mensen met een gehoorverlies, maar komt (veel minder) ook voor bij mensen zonder gehoorverlies.

Wat helpt?

Gehoor verbeteren met hoortoestellen kan een verbetering geven. Door uw omgeving met hoortoestellen wat luider te maken en zo uw gehoorverlies te compenseren “maskeert” u misschien uw eigen ruis of fluittoon.
Wat ook kan helpen is een TRT- Tinnitus Retraining Therapie en cognitieve tinnitus gerichte gedragstherapie. Dit zijn behandelmethoden die over het algemeen via een Audiologisch Centrum worden gegeven.

Ten aanzien van een hoortoestelaanpassing is Second Opinion u graag behulpzaam om met een onafhankelijke proefperiode hoortoestellen te testen.

Onze locatie

 

Harderwijk

Ceintuurbaan 2
Bouw & Infrapark
Gebouw 40
(Gratis parkeren)
3847 LG Harderwijk
Tel: 0341 - 76 81 76
info@soh2.nl

Ervaringen: