Bluetooth en hoortoestellen

 Op het gebied van bluetooth en hoortoestellen zijn er meerdere ontwikkelingen geweest. Van stroomverslindende draadloze overdracht van apparaat naar apparaat naar nu slimme en zeer energie zuinige LE-bluetooth (LE is Low Energie bluetooth)

Waarom bluetooth in hoortoestellen gewenst is

Bluetooth maakt het mogelijk om de audio van uw smartphone of tablet naar uw hoortoestellen te streamen. Dit is heel fijn voor telefoongesprekken en daarnaast erg prettig bij het streamen van muziek of bijvoorbeeld een postcast.

Ontwikkeling bluetooth en hoortoestellen

Toen bluetooth populair werd waren hoortoestellen nog lang niet zover om bluetooth signaal te ontvangen. In het begin werd gebruik gemaakt van “streamers”. Kastjes die je om moet hangen of vast moest clippen aan de kleding.

Afbeelding van een TelefoonClip+ van ReSound

(voorbeeld van een bluetooth clip voor ReSound hoortoestellen om het audiogeluid van een smartphone naar de hoortoestellen over te brengen. De ReSound TelefoonClip+)

Bluetooth contact via streamer

Dit kastje maakt via bluetooth contact met het apparaat wat je wilt koppelen, bijvoorbeeld een smartphone. Zodra de bluetooth verbinding in orde is kan het geluid van de streamer direct naar het hoortoestel. Deze hulpmiddelen waren tot enkele jaren geleden nodig om de bluetooth connectie tussen bijvoorbeeld een smartphone en hoortoestellen te kunnen maken. En met sommige modellen hoortoestellen is dat nu nog steeds zo. Het werkt uitstekend maar de gebruiker heeft dit aanvullende hulpmiddel er dus wel bij nodig.

Made for IPhone

De eerste hoortoestellen die een rechtstreeks contact hadden via bluetooth waren hoortoestellen van ReSound LiNX en later kwam Starkey met de Halo.

Dit waren hoortoestellen die MFI waren. (Made For iPhone) Door goede afspraken te maken over het bluetooth communicatie protocol slaagde Apple, en deze hoortoestelfabrikanten, er als eerste in om goede stabiele rechtstreekse verbindingen te maken tussen smartphone en deze hoortoestellen.

De meeste hoortoestelmerken met bluetoothmogelijkheid zijn op dit moment nog steeds MFI-hoortoestellen. Dus voor rechtstreekse streaming lijkt een iPhone een geschiktere telefoon? Hier houden we ons verder maar even buiten.

Made For All

Phonak was er als eerst bij om hoortoestellen te ontwikkelen die Made For All waren zoals het genoemd werd. Dus voor het streamen van “audio” via het inmiddels gebruikelijke bluetooth low energie protocol. Direct geschikt voor streaming met een Android telefoon of tablet maar ook geschikt voor een iPhone. Compatibiliteit kan soms wel een issue zijn, aan te raden is om de compatibiliteitsgids even te raadplegen zodat u kunt kijken of uw telefoon compatibel is met de hoortoestellen van Phonak. 

ASHA voor Android

Inmiddels zijn de eerste hoortoestellen verschenen die met ASHA werken. (Audio Streaming for Hearing Aids).

Dit protocol werkt ook met bluetooth low-energy. Meer technische informatie over dit protocol treft u hier aan. Voorwaarde voor goede werking is dat u een Android smartphone heeft die bluetooth versie van 5.0 heeft en Android besturing vanaf versie 10.

(In bovenstaande video spreekt Cliff Olson over Bluetooth en hoortoestellen. Een van de vele van zijn filmpjes om consumenten nader te informeren.)

Test het uit in een merkonafhankelijke proef met hoortoestellen. 

Kennismaking zonder kosten.