Zelf uw oren reinigen?

Schoonhouden van oren

Zijn uw oren geheel gezond, heeft u geen operaties aan uw oren ondergaan en bent u niet bekend met trommelvliesperforaties? Dan zou u kunnen overwegen zelf uw oren te reinigen met een “oorspuitje” Zoals hier afgebeeld een pompje wat u met inknijpen in bijvoorbeeld een bekertje water kunt vullen en vervolgens in uw gehoorgang kunt spuiten. Het zelf oren reinigen kan gedaan worden als u onder de douche staat. Neem een bekertje mee en vul deze met het warme water waaronder u ook de douche heeft. Deze temperatuur is ongeveer lichaamstemperatuur en zal comfortabel aanvoelen. De gehoorgang loopt bij het leegdrukken van het pompje dan vol met (warm) water. Dit water stroomt tegen het trommelvlies aan en kan zo cerumen (oorsmeer) meenemen op weg naar buiten. Eventueel uitkomende cerumen spoelen dan gelijk door de afvoer weg.

Let op!! in alle gevallen waar u onder behandeling bent of bent geweest bij een KNO-arts kunt u hem/haar het beste eerst informeren of deze mogelijkheid voor u geschikt zou kunnen zijn. Informatie over de rol van de audicien en het schoonmaken van de oren.

Oorsmeer hoort ook in het oor! Oorsmeer is geen vuil van buitenaf maar wordt geproduceerd door kliertjes in de gehoorgang. Het werkt beschermend, vangt kleine onregelmatigheden op ter voorkoming van binnenkomen in de gehoorgang en verzorgt de huid van de gehoorgang.