Ruisonderdrukking in hoortoestellen
Hoortoestellen kunnen herkennen wat geruis is, denk hierbij aan windruis, de stofzuiger, een wasemkap of een ventilator. Zodra het hoortoestel het herkent, kan het de versterking van deze ruis verminderen.
Situatie herkenning hoortoestel
Dat het hoortoestel dit kan heeft alles te maken met het feit dat moderne hoortoestellen veel situaties kunnen herkennen. Bijvoorbeeld de volgende situaties: spraak, spraak in lawaai, autogeluid, muziek, maar ook ruis of windruis. Het beste onderdrukkingsresultaat van een hoortoestel krijgt u met een statische ruis (ruis van constant niveau) zoals die van een stofzuiger.
Zodra het hoortoestel dit herkent als ruis, en de audicien heeft ingesteld dat het hoortoestel dit soort ruis minder moet versterken, wordt de ruis zachter gehoord. Het ene toestel is hier overigens actiever in dat het andere. De mate van onderdrukking kan door de audicien worden ingesteld.
Bediening ruisondrukking met een App.
Soms is het ook mogelijk dat een hoortoestel door u wordt bediend middels een App op uw telefoon. Zo’n App kan ook de mogelijkheid bieden om de ruisonderdrukking wat meer of juist minder sterk in te stellen.
voorbeeld van een App, in dit geval van het merk Resound, waarbij u de mogelijkheid heeft om meer windruisondrukking in te schakelen. (onderste schuifregelaar)
Ruisonderdrukken kost wat tijd
Bij een meer statische ruis, bijvoorbeeld een stofzuiger of een wasemkap, zal het hoortoestel enige inregeltijd nodig hebben om eerst de ruis te herkennen en daarna deze ruis in de versterking te verminderen.
Controleren van de ruisonderdrukking
Hoe goed uw hoortoestel ruis kan herkennen en ook ruis kan onderdrukken, kan gemeten worden. Er zijn speciale REM-testen (Link naar REM testen) waarmee kan worden vastgesteld hoe effectief de ruisonderdrukking werkt. Second Opinion kan u hiermee helpen.