Hoorapparaat of hoortoestel

Wat is het nou?
Hoorapparaat of hoortoestel?

De dikke van Dale zegt over hoortoestel dat het een gehoorapparaat is. Bij gehoorapparaat staat “Een hulpmiddel voor slechthorenden”.
Het komt dus beide op hetzelfde neer. In de volksmond wordt er vaak gesproken over een gehoorapparaat, terwijl audiciens gebruiken vaak het woord hoortoestel gebruiken. Beide zijn natuurlijk goed en er wordt dus hetzelfde mee bedoeld.

Onafhankelijke informatie via Hoorzaken.nl

(Hoortoestellen zijn er in meerdere uitvoeringen, hierboven een aantal uitvoeringsvormen.)

Uitvoeringen en soorten gehoorapparaten

Hoortoestellen zijn er in verschillende soorten.

  • Achter Het Oor – hoortoestellen.
    We hebben het dan over hoortoestellen die achter het oor zitten en die het versterkte geluid middels een slangetje naar het oor leiden. De verbinding met het oor wordt gemaakt middels een op maat gemaakt oorstukje. Ook zijn er dunne slangetjes (zogenaamde thintubes), deze vallen uiteraard minder op. De verbinding met het oor wordt eveneens gedaan door middel van een oorstukje, of met confectie domes. (rubber pasdopjes)
  • Receiver toestellen
    Ook zijn er hoortoestellen waar de luidspreker niet meer in het hoortoestel zelf zit, maar waar de luidspreker juist in het gehoorkanaal wordt gedragen. Het dunne plastic slangetje bevat dan een stroomdraadje. Het betreft de zogenaamde RIC-hoortoestellen (Receiver In the Chanel) Dit is momenteel de meest gebruikte uitvoeringsvorm.
  • In Het Oor – hoortoestellen
    Als laatste zijn er hoortoestellen waar alle componenten in een op maat gemaakt huisje zitten en welke vervolgens volledig in het oor worden gedragen. Ook deze zijn er in meerdere uitvoeringen, die vooral de zichtbaarheid en de plaatsingsdiepte aangaan. IHO (in het oor) MIHO (mini in het oor) CIC (complete in the canal) en IIC (invisible in the canal)

Second Opinion Hoortoestellen wil u graag begeleiden in het uitproberen van de verschillende hoortoestellen.

(Domes in diverse soorten en maten. Deze worden gebruikt bij de RIC hoortoestellen en thintube hoortoestellen)

Het hoortoestel en de geavanceerde geluidsbewerking

Vroeger waren hoorapparaten groot, zichtbaar, ze piepten veel en gaven veel last van harde geluiden. Tegenwoordig is dat allemaal achterhaald.
Moderne hoortoestellen zijn klein, geven een aangenaam geluid, zonder hinderlijk harde geluiden en bovendien zijn ze haast niet zichtbaar. Bij goed aangepaste hoortoestellen behoort “piepen” tot het verleden. 

Slimme technologie in miniatuur formaat!

Tegenwoordig zijn hoortoestellen heel slim in het herkennen van het geluid. Het hoortoestel “weet” wanneer er spraak hoorbaar is en wanneer het bijvoorbeeld muziek, of stoorgeluid is. Door deze herkenning van geluid, kan het hoortoestel tijdens het dragen, de manier van versterken voortdurend aanpassen. Immers verschillende soorten geluid vragen ook om  een verschillende versterkingsbenadering. Bijvoorbeeld geruis van een stofzuiger, of van een wasemkap hoeft veel minder versterkt te worden dan spraak, of muziek. Nog mooier dat het hoortoestel de ruis dan ook wat kan onderdrukken en zich vooral kan focussen om het spraaksignaal op het op de juiste wijze te kunnen doorgeven.

(Om hoortoestellen goed in te kunnen stellen dienen er betrouwbare en uiterst precieze gehoortesten te worden gemaakt. Reden waarom er in een cabine gemeten dient te worden)

Onze locatie

 

Harderwijk

Ceintuurbaan 2
Bouw & Infrapark
Gebouw 40
(Gratis parkeren)
3847 LG Harderwijk
Tel: 0341 - 76 81 76
info@soh2.nl

Ervaringen: